Food Tour og ikke eksisterende Tango moves

Let’s talk about Argentina wine 

Argentina er verdens femte største vinproducent, men det er faktisk først for nyligt at argentinsk vin er kommet på de europæiske hylder og dermed også danskernes. Deres vin blev drukket lokalt og blev egentligt ikke rigtig regnet for noget særligt. På grund af stor forværring i Argentinas økonomi, måtte vinbønderne kigge mere nordligt for at få gang i salget som ellers gik støt nedad. Det betød at deres vin skulle oppe sig i karakter før nogen overhovedet ville nærme sig deres kedelige hverdags vine. Udenlandske investorer var med til at vinbønderne fik det boost de havde brug for, for at bønderne kunne lave bedre vin som senere betød at vinene kunne sælges videre til fx. Danmark.  En positiv spiral blev skabt og i dag er vinene stadig i opadgående retning. Kvaliteten bliver bedre år for år. 

Bagende sol og varme vinde lyder som en drøm, men for vinbønderne rundt om i Argentina er det faktisk deres værste mareridt. Den største udfordring i Argentina er nemlig klimaet. Den skarpe gule sol er med til at duerne godt kan blive overmodne som resulterer i flade, tunge og søde vine, som slet ikke falder i danskernes smag. Men udfordringer skal løses og det hjalp blandt andet da man anlagde vinmarkerne i højderne, hvor temperaturen falder betydeligt i grader. Nabolandet som de fleste vinelskere kender er Chile, og faktisk er Argentina både varmere og tørrer end naboen til vest. Argentina er blevet gode til at styre klimaet og de flade og tunge vine er blevet mere eksotiske og bombastiske. 

Mendoza 

Den rejse vi er på,  skal vi besøge Mendoza som er Argentinas vigtigste og største vinregion som levere 90% af den samlet vineksport i landet. Her findes både billige konsumvine og anbitionse vinproducenter som vi forhåbentligt skal ud og sige hej til. 

Som mange andre steder, er det også her svært at dyrke vindruer. Med kun regn 2 dage om året er det beliggende i et nærmest tørke lignede område. Med de svære odds i baghånden er der alligevel nogle bondeknolde som plantede vinstokke i tidernes morgen fordi de havde luret noget vi andre ikke havde. Mendoza er nemlig unik. Området ligger på et stort plateau, som er hævet langt over havets overflade. Jo længere vi nærmer os Andesbjergene, jo højere kommer vi automatisk op. Det gør at klimaet faktisk ikke er så skidt som man burde tro. De bedste topvine Mendoza har og tilbyde, kommer  fra vinmarker som ligger 1.500 moh – Altså rigtig højt oppe, hvor klimaet er væsentlig bedre at arbejde med. 

De fleste vine fra området, bliver lavet på en enkelt druesort, den man kalder varietal vine. Det giver rene vine med fokus på frugt og den enkelte druesort. Dog kan det også resultere i mindre komplekse og elegante vine. I Europa når vi laver vine på Merlot som den primære druesort, blander vi ofte med lidt andet godt fra marken for at justere mosten. Det gør de ikke i Argentina på samme måde som derfor også betyder at de skal kæmpe mere for at nå de elegante og komplekse vine vi laver i europa, på samme druesort.

Travelturtle

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Food Tour og ikke eksisterende Tango moves