Mit kæreste eje..

Vin for dummies – Part 1

Vinverdenen er mands dominerende, sådan er det bare. Det er som om at de kære mænd tror at de er født med et kromosom, der gør dem til vin kendere. Jeg tror dog jeg kan tale for de fleste kvinders vegne, når jeg siger at vi drikker ligeså meget vin – hvis ikke oftere. Men af en eller anden grund er det stadig mændende der har styringen på det område. 

“Du vil ikke virke mindre begavet og uvidende overfor din partner og derfor har du en masse spørgsmål som du aldrig har turde at stille ham. I dette indlæg svarer jeg på alle de “dumme” spørgsmål du har – spøgsmål som jeg også engang har gået og spekuleret over”

Hvorfor har vin forskellig smag? 

Først og fremmest er det forskellige druer fra forskelligartet vinstokke. Derudover påvirkes vinen af jordbunden og klimaet også kaldt terroir. En riesling fra Mosel i Tyskland vil ikke smage af det samme som en riesling fra New Zealand. Sidst men ikke mindst er det også vinavlerne som bestemmer lidt over hvordan vinen skal udarte sig og nogle steder er det tilladt at komme noget i vinen som påvirker den.

Man kan sammenligne de forskellige druer ligesom med æbler. Et grønt sprødt granny smith æble smager ikke som Danmarks røde og søde Ingrid Marie æble – the same for grapes, you get the point. 

Hvorfor har vin forskellige farver?

Her på det seneste er det blevet populært med både blå og orange vin. Men lad os nu starte med at tage udgangspunkt i de 3 klassiske rød, hvid og rosevin. Farven stammer fra druernes skaller og ikke fra saften som altid vil være klar. Rødvin er lavet af blå druer men hvidvin kan faktisk også blive lavet på blå druer – Forvirrende? I know. Hvis man gerne vil have hvidvin fra en blå drue fjerner man bare skallerne som giver farven og dermed har du kun den klare væske igen. Det samme princip gælder rosevin – Nej, man blander ikke hvid og rødvin for at få rose.. Ved rose skiller man saften fra druerne efter relativ kort tid og dvs. at man får en dejlig lys rød farve. 

Hvorfor lader man vine lagre i mange år? 

Helt lavpraktisk er det for at lade vinen hvile efter gæringen. Dernæst er det smagen man gør det for fordi den udvikler sig gennem årene. Det er dog ikke alle vine som har brug for lagring i lang tid. Når vin lagre ændre det både smag, farve samt tekstur og aromaerne vil udvikle sig og blive mere komplekse. 

Hvis i har andre “dumme” spørgsmål i gerne vil have jeg svarer på, må i gerne skrive det i kommentar feltet. Der kommer en del 2 af dette indlæg.

Del 1/2

http://travelturtle.bloggersdelight.dk/2019/10/31/vin-for-dummies-2/

Travelturtle

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mit kæreste eje..