Gateau Marcel med jordbær mousse

Kvinde! Kend din vin

Jeg kan vist tale for de fleste kvinder når jeg siger, at vin ofte er svaret på de fleste små og store spørgsmål her i livet – eller ihvertfald hjælper det gevaldigt på stort set alting, når man har fået et par gode velskænket glas. Når man serverer vin til maden, kan det gå op i en højere enhed, men det kan også hurtigt gå i en negativ retning. Derfor har jeg lavet en easy peasy guide til food & wine pairing, så I ved hvad der skal sættes på bordet næste gang i laver en god bøf til manden, eller vil kræse lidt ekstra for veninderne. Hvis du også føler dig fortabt ligesom vi andre, når du står foran vinreolerne i den lokale købmand og ikke ved hvad du skal vælge – Er denne guide lige noget for dig. 

 

Hvordan får man en fisk til at grine? Man putter dem i kildevand.. 

Ved fisk er der en ting som er vigtigt og det er syre. Jo federe fisken er, jo mere syre skal vinen have. Derudover er det ofte tilbehøret man skal kigge på når man vælger vin til fisk. Er det en fed hollandaise sauce man serverer, kan en syrlig og ikke for tør hvidvin fx. Riesling eller sauvignon blanc være dejlig. Er det derimod en syrlig beurre blanc man serverer til, ville en Chardonnay fra Chablis med smørret noter og fin moderat syre passe perfekt. Vil man gerne have rødvin til fisken, skal der ikke være meget garvesyre til stede og ej heller fadpræg. Babera fra Italien eller de røde fra Loire ville være et sjovt alternativ. 

Hvad sagde kyllingerne da landmanden tog deres æg? Ægscuse me.. 

Kylling er ikke bare et lørdagsfænomen mere, men en rigtig populær hverdagsspise ude i de danske hjem. Da kylling er lyst og forholdsvis neutral kød, vil en syre dominerende rødvin uden for mange tanniner gå godt dertil. Beaujolais er et område i Bourgogne, og de laver lyse, lette rødvine lavet på Gamay druen, som vil være dejligt til en let kyllingeret. En helt klassisk Pinot Noir fra Bourgogne går man heller ikke galt i byen med. Man kan også gå den anden vej og servere en lidt tungere og fadlagret hvidvin som fx. Chardonnay evt. oversøisk fra Californien. 

Hvad hedder en gris på mars? Mars-svin..

Nationalspisen i Danmark. Et lyst stykke kød som ikke volder store problemer for vine, og dog. Kødet varierer meget da der er et hav af udskæringer, og man kan få lige fra det fineste mørbrad, til de møreste svinekæber og ikke mindst de fede skanker. Vinen må ikke blive for tør, og det fede fra grisen skal have modspil af vinen. Hvis vi skal starte med hvidvine, er en pinot gris med noget sødme, vægt og et par år på bagen dejlig. Af rødvin ville en tur til det nordlige Rhône og druen syrah ikke være værst. Derudover hvis man leger med noget sødlig barbecue eller glasering ville oversøisk vin som zinfandel fra USA være et godt match.

Din humor er virkelig lam..

Lammekød blev populært i 70´erne, da man begyndte at flyve lammekøller fra New Zealand direkte ind på danskernes køkkenborde. Krydderurter, hvidløg og mynte er perfekt til sådan et stykke kød, og her er druen syrah fra det nordlige Rhône med sine peberkrydret noter samt passende garvesyre godt hertil. 

Hvad sagde de flåede tomater til det hakket oksekød? ses i retten.. 

En god bøf en fredag aften skal selvfølgelig akkompagneres med et godt glas. Vinen må gerne have noget garvesyre for at bryde med proteinerne i kødet. Derudover er fadlagring heller ikke et problem, når vi taler oksekød. En dejlig Malbec fra bøflandet Argentina ville ikke være så skidt endda. Derudover er Cabernet Sauvignon en ret god drue at have i baghovedet, når du går på indkøb efter den perfekt vin til bøffen. Et område man heller ikke kan gå galt i byen med, er Ribera del Duero fra Spanien, som laver vine med et animalsk præg, som gør dem eminente til bøffer. 

Thanks for pudding up with me.. 

Der er en gylden regel når man skal vælge vin til desserter: Vinen skal være mindst ligeså sød som desserten! En chokoladedessert ville gå godt med en rød dessertvin fx. den franske Banyuls eller en ruby portvin. Til frugtdesserter hvor der er mere syre i, kunne en senhøstet riesling eller beerenauslese, som er en tysk ædelsød vin, være godt. Er der bær i desserten, kunne man tage til den norditalienske region Piemonte og få boblende brachetto d’acqui. 

You and i, Brielong together… 

En ostetallerken er også en fremragende substitut for dessert, og her er der flere vine som vil være eminente. Vin til ost er dog vanskeligt, fordi oste er så forskellige, og til at starte med vil vi gerne slå fast, at hvidvin er meget bedre til ost end rødvin. Hårde oste som fx. Manchego eller Pecorino med en fasthed gør, at munden ikke bliver så fedtet, og en spansk sherry eller alsacisk gewurztraminer kunne være fantastisk. Faste oste som fx. Emmentaler eller Gruyere er lidt mere fleksibel i konsistensen, og fedter munden lidt mere. En klassisk champagne, oloroso eller fino sherry ville passe godt. Til hvidskimmeloste som fx. brie kunne man købe en kraftig stor chardonnay. Rødkitoste som fx. Port Salut vil gå godt med en rød loire vin med syre dominans. Sidst men ikke mindst er der jo blåskimmel som den engelske Stilton, og her er det helt klassisk portvin som skal drikkes til. Det kunne fx. være en late bottle vintage eller en ruby.

 

Travelturtle

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gateau Marcel med jordbær mousse